Црква „Свети Атанасиј“, село Годивје.

Црква „Свети Атанасиј“, село Годивје

Црква „Свети Атанасиј“, село Годивле

Црквата „Свети Атанасиј“ во Годивје е еднокорабна, полукружно засводена градба, со полукружна апсида на источната страна, оживеана со пет слепи ниши. Изградена е во 1860 година, а осветена истата година од митрополитот Пелагониски Бенедикт. Црквата целосно е фрескоживописана во 1883 година. Фрескописци се браќата Коста, Вангел и Никола Анастасовиќ од Крушево. Фреските се оштетени и незаштитени.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc