2012: Внатрешноста во црквата Света Петка во Бешиште

Црква „Света Петка“, село Бешиште

Црква „Света Петка“, село Бешиште

Црквата „Света Петка“ во село Бешиште претставува трикорабна градба, со полукружна апсида на источната страна, која однадвор е расчленета на седум плитки ниши. Централниот кораб полукружно е засведен, додека страничните имаат рамна дрвена таваница. Црквата е подигната во средината на XIX век, а живописана е во 1884 година.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc