Спаса Гарда Павловиќ

Спаса Гарда Павловиќ

Спаса Гарда Павловиќ роден е во Прилепско (година непозната).

Тој е еден од првите србомански војводи, кој со своите четници крстосувале во Прилепско. Учествувал во повеќе борби, како со турската власт, така и со четите на ВМРО во Македонија.

Загинал кон крајот на 1912 година, за време на Првата балканска војна, во борбите за Прилеп, каде што е и погребан.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc