Грбот на ВМОРО.

Јордан Ачков

Јордан Ачков е македонски општественик, деец на македонско-одринското ослободително движење.

Јордан Ачков е роден во 1877 година во Прилеп. Завршил школување на Софискиот универзитет, специјалност „славјанска филологија“. Подоцна завршил и правни науки на Универзитетот во Лозана. Участвувал во двете Балкански војни, како и во Првата светска војна, каде што стигнал до чин капетан. По војната бил претседател на Прилепското братство и член на Националниот комитет на Сојузот на македонските братства.

Во септември 1934 година, како претставник на Прилепското македонско братство, потпишал протестен протокол против Деветнаесетто мајскиот преврат.

Починал на 7 мај 1940 година во Софија.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc