Печатот на  Врховниот македонско-одрински комитет.

Харалампија Грашев

Харалампија Илиев Грашев е македонски учител, трговец и општественик од Македонија, деец на Врховниот македонско-одрински комитет.

Харалампија Грашев е роден во 1869 година во Прилеп. Завршил Солунска машка гимназија во 1887 година. Работел като учител низ Македонија од 1888 до 1894 година.

Грашев го поддржувал Врховниот комитет во конфликтот со Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација.

Во октомври 1921 година, на Третиот голем собор бил избран за член на Извршниот комитет на Сојузот на македонските братства, заедно со д-р Иван Каранџулов, Никола Милев, д-р Александар Станишев, Наум Томалевски, Јордан Бадев, Наум Ѓондов, Никола Стојанов, Божидар Татарчев, Андреј Кожухаров, и Андон Пиперевски.

Харалампија починал во 1938 година во Софија.

Харалампија е татко на бугарскиот офицер Кирил Грашев.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc