Грбот на ВМОРО.

Григор Попов

Григор Попов е македонски револуционер, деец на Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација.

Григор Попов е роден во богато трговско семејство во Прилеп. Во 1894 година влегол во редовите на ВМОРО, а потоа бил и член на Централниот комитет на организацијата. Попов станал близок пријател со Даме Груев. Во голем степен, Григор Попов го помагал организационото зацврстување на ВМОРО во Западна Македонија, благодарение на големите трговски врски кои ги имал насекаде.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc