Георги (Глигор) Кондов

Георги Кондов

Георги (Григор) Кондов е роден во Прилеп.

По професија бил трговец, книжар и просветен работник. Помогнал при изградбата на новото прилепско училиште од 1894 година со доброволен прилог од 380 гроша.

Како голем родољуб ја споделил судбината на прилепскиот учител Атанас Љутвиев. Во 1913 година бил уапсен, а потоа и убиен од страна на српските власти во Прилеп.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc