Ангелоски Благоја - Чесното, Генето...

Благоја Христов Ангелоски – (Чесното, Генето)

Благоја Христов Ангелоски – (Чесното, Генето) бил првоборец и комунист од Прилеп.

Во 1942 година бил уапсен од бугарската полиција и заедно со првоборците Сотка Георгиески-Бакаларов и Благоја Јосифов Николоски-Ивањушка, од битолскиот воен суд бил осуден на смрт со бесење.

Смртната пресудата со бесење над тројцата борци е извршена на 14 март 1944 година во битолскиот затвор „Црн Мост“.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc