Патописот на Јевто Дедијер: „Нова Србија“.

Патописот на Јевто Дедијер

Патописот на Јевто Дедијер од 1913 година.

Јевто Дедијер (1880 — 1918) бил доцент по географија на Белградскиот универзитет.

Роден е на 15 август 1880 године во селото Чепелица, кај Билеќа (Херцеговина). Како гимназијалец во Мостар, почнал да ги студира селата според упатствата на Јован Цвијиќ. Студирал на Великата школа во Белград и на Универзитетот во Виена, каде што докторирал во 1907 година.

Бил вработен во Земскиот музеј во Сараево, до анексијата на Босна и Херцеговина (1908). Потоа бил професор во Богословијата во Белград, а од 1910 године бил доцент по географија на Универзитетот во Белград.

Во Првата светска војна емигрирал во Франција, а потоа во Швајцарија. По завршувањето на војната се вратил во татковината, каде што и умрел на 24 декември 1918 године во Сараево.

Напишал повеќе трудови од антропогеографијата и геоморфологијата.

Патописот „Нова Србија“ бил објавен во 1913 година и издаден од „Српска книжевна задруга“.

Нема Коментари

Коментирај