ФК „Изгрев“ од Кореница.

ФК „Изгрев“, Кореница

ФК „Изгрев“, Кореница

Фудбалот во Кореница се играл уште во 50-те години од минатиот век. Иако селото е рамничарско, никогаш немало стадион, а најдобрите играчи играле за клубовите од соседните села. Конечно, во 1981 година, по иницијатива на семејството Зуламовци, се формирал ФК „Изгрев“, кој успешно се натпреварувал во општинската лига. По две години натпреварувањер, како првак на Б лигата, влегле во квалитетната лига, каде се натпреварувале 15 години.

Најзаслужен за успехот на клубот бил Иван Зуламоски, кој во исто време бил и претседател, тренер, доктор и финансиер. Со неговото заминување за Австралија, полека започна и згаснувањето на клубот, кој денеска и не постои.

Нема Коментари

Коментирај

© 2011/12 dbmc