1943: Женската хазена екипа при СК Прилеп

Женската хазена екипа при СК Прилеп

Играта „Хазена“ во буквален превод од чешки јазик се нарекува „народен ракомет“ (národní házená).

Тоа е еден вид игра со топка на отворено. Измислен е во 1905 година во Прага, Чешка, како спорт е многу сличен на ракометот.

Првите клубови во Кралството СХС се создадени на почетокот од 20-те години од минатиот век. Покрај хазенаовој спорт бил нарекуван и ракомет.
Во 1924 година е формирано првото југословенското здружение за Хазена со своите подздруженија и нивните претставништва. Хазената ја играле само жените, додека мажите го избегнувале, до тој степен што не би го играле доколку некој им плател за тоа.

Полето за хазената е со правоаголна форма, должина од 48м до 51м и ширина од 30м до 34м. Терен кој е поделен на три третини со должина од по 16 метри, а доколку теренот е подолг, централниот дел од полето за играње или средната третина би бил подолг од другите третини.
Областа на голманот првично била во форма на правоаголник, но подоцна е променета во полукружна форма со димензии од 6m во радиус.
Самите голови се високи 240 cm и широки 200 cm.
Казнениот удар Се изведува од далечина од 6 метри, поради што се нарекува „шест поени“

Прописи
Натпреварот се состои од две полувремиња од по 25 минути. Топката во играта може да се дрибла, но во овој случај мора да се удира по земја на секои три чекори, што е дозволено само двапати, за да се зголеми динамиката на играта. Од друга страна, топката може да се фрли и фати неограничен број пати. За да се додаде топката на соиграч, правилата налагаат тој соиграч да биде подалеку од два метри.

Натпреварот го суди и раководи еден судија.

Топка
Топката за игра има обем од 62 до 68 cm и тежина од 300 до 350 g.

Играчи
Тимот се состои од седум играчи, вклучувајќи го и голманот. За разлика од ракометот, во хазената тимските задачи се точно распределени, па движењето на играчите на теренот е строго ограничено. Тоа е условено од самото поле кое е поделено на три третини. Покрај голманот, секоја екипа има уште еден бек (одбранбен играч), двајца помошници и тројца напаѓачи.

- Движењето на голманот е ограничено и изнесува 16 метри, односно одбранбената третина од теренот.
- Дефанзивецот исто така се движи само во одбранбената зона.
- Асистентите имаат право да се движат во одбранбената зона и средната (неутрална) зона.
- Напаѓачите се скратени во средната зона и зоната на напад.

Ваквите поставени и регулирани правила на игра дозволуваат само тројца играчи на напаѓачкиот тим (играчи кои напаѓаат) и тројца играчи со својот голман, на тимот од одбраната во тој момент (бек, двајца помошници и голман).

Опрема
Нема дополнителна опрема освен спортски дресови. Што се однесува до самите дресови, тие се состојат од еднобојни кошули во горниот дел, а што се однесува до долниот дел, има еднобојни чорапи и патики, со таа разлика што мажите носат шорцеви, а жените здолништа кои се над колената.

1943 година, женската хазена екипа при СК Прилеп:

Од десно кон лево:
1. Ратка Пашова
2.
3.
4. Вера Алексова
5.
6. Ратка Плетварец
7.

Нема Коментари

Коментирај