Црква „Вознесение Христово“, село Долнени

Црква „Вознесение Христово“, село Долнени

Црква „Вознесение Христово“, село Долнени

Црквата „Вознесение Христово“ во село Долнени претставува еднокорабна градба, а на источната страна однадвор завршува со петтострана апсида. Црквата е подигната и живописана во 1857 година, за време на митрополитот Пелагонсики Бенедикт Византиски.

Автори на живописот се браќата Димитриј, Ефтим и Ѓорѓи Андонови од Гари.

Нема Коментари

Коментирај