Црква „Свети Теодор Тирон“, село Дреновци.

Црква „Свети Теодор Тирон“, село Дреновци

Црква „Свети Теодор Тирон“, село Дреновци

Црквата „Свети Теодор Тирон“ во село Дреновци претставува трикорабна градба, со полукружна апсида, која од надворешната страна е расчленета на осум плитки ниши. Црквата е подигната во 1857 година, а живописана е во 1883 година. Автори на живописот се браќата Коста, Вангел и Никола Анастасовиќ од Крушево.

Нема Коментари

Коментирај