Црква „Света Троица“, село Ропотово.

Црква „Света Троица“, село Ропотово

Црква „Света Троица“, село Ропотово

Црквата „Света Троица“ во село Ропотово е еднокорабна градба, со полукружна апсида, која однадвор е расчленета на пет плитки ниши.

Подигната е во 1859 година и осветена е од Пелагонискиот митрополит Бенедикт.

Внатрешноста на црквата е живописана од браќата фрескописци Димитриј, Ефтим и Ѓорѓи од село Гари, Дебарско.

Нема Коментари

Коментирај