Стр.1

Писмо од германскиот војник Антон Мокел, 13 ноември 1917 година

Писмо од германскиот војник Антон Мокел до својата пријателка Елза

13 ноември 1917 година
Канатларци

 

Антон Мокел од Лудвигшафен за време на Првата светска војна, служел како наредник и болничар во резервната болница 1 во Ландау.
Тој бил на служба во Германија, Франција и Македонија. Мокел испратил вкупно 23 писма, кои и ги напишал на својата пријателка Елза во периодот помеѓу април 1917 година и март 1918 година.  

Драги Елза!
Многу сум среќен што повторно открив мал знак на живот од вас.
Драга Елза, чудно е што не ја добивте мојата пошта, затоа што ви испратив 3 разгледници и писмо. Честитката за вашиот роденден е испратена на 2 ноември, но најверојатно ќе ја примивте на 7-ми или 8-ми.

Почитувана Елса сакам да ви кажам дел од патувањето до Македонија: „Јас со неколку цивили и 6 лекари отпатувавме од Вирцбург, останавме во Минхен уште два дена и каде што бевме додадени на поголем превоз од 700 војници. На 25-ти патувањето продолжи уште 7 дена со воз кон Градско кое е во јужна Србија.
Од таму, патот го продолжив со автомобили до теренската болница. Ништо не видов од Виена и Будимпешта, кои беа само на поминување. Штета, а баш сакав да ги видам овие градови. Храната не беше најдобра на патот.
Кога сите пристигнавме на лице место бевме уморни како кучиња.
Нашата теренска болница е составена од шатори, каде е многу жешко во текот на денот и многу студено во текот на ноќта. Инаку, тука се уште има денови, каде што преку денот е 25 – 30 °. Храната што ја јадеме е многу добра, повторно се здебелив.
Околината овде изгледа мрачно, не се гледа дрво и грмушка колку што може окото да види, само единственото нешто што можете да го видите, се бескрајни ливади и голи планини кои имаат висина до 1500 – 2000 м.
Населението е прилеично валкано, мажите имаат само стари партали врз себе, а жените наместо здолништа носат широки шалвари со живи бои, и никогаш не забораваат да го покријат лицето и носот.
Значи, сега дозволете ми да ве поздравам топло и наскоро да напишам повторно
Вашиот пријател Тони
Исто така многу топли честитки до вашите родители.

Нема Коментари

Коментирај